Poniedziałek był super!
W Bacarro na Off Piotrkowska razem z Damianem Marchlewiczem – zwycięzca IV edycji Hell’s Kitchen Piekielna Kuchnia gotowaliśmy, ale tylko bazując na zasadzie zero waste!
Zobaczcie co udało nam się wypracować:
- Europejczycy marnują zbyt dużo żywności. Może to wynikać z braku wiedzy – po pierwsze jak racjonalnie planować zakupy, po drugie jak ograniczyć odpady w czasie przygotowywania posiłków.
- Strategia marketingowa niektórych sieci restauracyjnych i marketów prowokuje konsumentów do zamówienia większej ilości jedzenia, niż faktycznie są w stanie spożyć.
- Istnieje problem z wiedzą wśród społeczeństwa, w jaki sposób nawyki żywieniowe i kupowane produkty spożywcze mają konsekwencje dla zdrowia i środowiska.
- Należałoby zwiększyć świadomość ludzi w jaki sposób są w stanie przetworzyć, bądź przechować nadwyżkę żywności, by jej nie marnować.
–